Småkager - Juleting

Ballum Knepkager


Den opskrift har jeg fået af min tidligere nabo Lene


    375 g hvedemel

    125 g bygmel

    125 svinefedt

    65 g smør

    65 g sukker

    2 dl fløde

    1 æg til at pensle

    sirup

Dejen æltes sammen i røremaskine, stilles kold. Rulles tynd ud, del i ca. 10x6 cm. firkanter med kagespore. Prikkes med gaffel, smøres med æg, bages næsten færdig, tages ud og smøres med varm sirup med en tsk. fuld smør i. Sættes i ovnen igen og bages 1 min. ovn 200 grader. Lige efter de er kølet helt af skal de i kassen med låg på, da de ellers begynder at trække fugt til sig igen, og SÅ klistrer de.


 Pebernødder med peber.


    175 g sukker

    1 æg

    2 spsk fløde

    250 g hvedemel

    1/8 tsk hjortetaksalt

    1 tsk stødt kanel

    ½ tsk stødt hvid peber

    ½ tsk  kardemomme

    ½ tsk ingefær

    ½ tsk stødt nellike

    100 g smør

     Krydderier til og fra som man kan li' dem.

     PS.  Man kan også smide en pose brunkagekrydderi i, de bliver bare en lille smule mørkere.



    Bagetid: 7-8 min. ved 200°.


Pisk sukker og æg til en luftig æggesnaps og rør fløden i. Bland mel og krydderier og smuldr smørret heri. Saml dejen med æggesnapsen - dejen er meget fedtet. Stil dejen i køleskabet i mindst 1 time. Rul dejen til stænger - brug evt. en lille smule mel. Skær små stykker. Sæt pebernødderne på plader med bagepapir og bag dem øverst i ovnen.


Du kan øge krydderimængderne en lille smule, fx ved dobbelt portion kan de halve teskeer være 1 tsk med top.



    Brunkager


     Ovn 200 grader i 6 min. 


      250 g magarine

      150 g sukker

      250 g sirup

       1 tsk potaske 

       1 spsk  vand

      650 g mel

       50 g hakkede smuttede mandler

       2 poser brunkage krydderi

      

     Sirup, sukker og magarine smeltes forsigtigt

     lige til det koger et halvt minut.

     Lade det køle mindst 30 min.

     tilsæt det potaske som er opløst i lidt vand.

     Derefter i røreskålen med mel, mandler og kryderier

     Lad den færdige dej køle på køkkenbord til

     de kan formes, til sidst i pølser som køler i køleskab

     tril dem af flere omgange til de er faste og har

     den rette form.

     Lad dem stå til dagen efter så de er skære faste

     Skærer dem på min gamle brødmaskine

 

     

Kys med lakrids


3 æggehvider

150 g sukker

2 tsk. lakridspulver

 


Fremgangsmåde til marengs

Pisk æggehviderne godt stive og pisk derefter sukkeret og 1 tsk. lakridspulver i. Kom din marengs masse i en sprøjtepose med en stjernetylle og sæt din marengs masse i små marengs-toppe på en plade med bagepapir. Drys toppene med resten af lakridspulveret, jeg har lakrids i en saltbøsse,  og bag dem ved 100° i ca. 80-90 min. alt efter størrelse.

 De gode gamle fedtebrød med kokus.


250 g mel

250 g margarine

200 g sukker

200 g kokusmel

1 tsk. hjortetaksalt.


Alt æltes sammen og formes i otte lange pølser, der trykkes flade og bages til de har lidt kulør i kanterne, ved 200 grader omkring 10 min., Når de er taget ud af ovnen så lad dem lige stå et minut, derefter  skæres de i skrå snittet, derefter  smøres de med glasur af flormelis og vand, køles godt af, og når sukkerglasur er helt tør kommes de i kagedåser. Mums...

Chokolade cookies


De er rigtig gode og nemme.



240 g. mel

3/4 tsk. salt

140 g. smør

145 g. brun farin

115 g. sukker

1,5 tsk. vaniljesukker

1 æg

1/2 tsk. natron

1 tsk. bagepulver

150 g. chokolade

evt. 100 g. hakkede nødder


Rør sukker, brun farin og smør sammen i en røremaskine

Tilsæt æg og rør massen godt sammen Tilsæt salt, bagepulver, vaniljesukker, natron og mel. Rør godt sammen på lav hastighed

Vend chokolade og evt. hakkede nødder i dejen

Lav klumper af dejen på pladen

Bages ved 175 grader alm. ovn. Store: 17 min., Mellem: 16,5 min.

Tag bagepapiret ud på en rist og lad dem køle i 10 minutter

Fjern dine cookies fra bagepapiret og lad dem køle yderligere på en riste.

2 gode opskrifter på GODE RÅD.


Den første opskrift er lidt grovere i det men meget nemt at håndtere bagefter.

Bruger altid Birthe's når de skal ud af huset.

Den anden er fin og tynd men meget sart.


Søster Birthe's

Denne portion giver ca 60 stk

Nemmest at arbejde med hvis man gør den

klar dagen inden, og så lader den stå i køleskabet

natten over.

5 æg

330 g sukker

330 g smeltet margarine

330 g kartoffelmel

330 g mel

2.5  dl. vand

2 tsk. vanillesukker

Det hele piskes sammen og bages i et gode råd jern

Det tager ca 1 time at bage den her portion.


Tante Tove's


3 æg vejes uden skal. Hvis de vejer 210 g skal der

210 g sukker i,  piskes med ægene.

210 g smeltet margarine

210 g mel

1 tsk. vanille sukker.


Bages i gode råd jern.  Må ikke ligge for længe før de gemmes i kagedåsen.

Beskyt dem lidt med noget køkkenrulle eller servietter. De er sarte. Men gode.;o)...


Vanilje kranse.   


500 gr. mel,

250 gr. flormelis,

375 gr. smør.

2 æg,

1 knivspids hjortetaksalt,

2 vanilje stænger,

3 spsk. fuld vaniljesukker,

1 strøget tsk. fuld bagepulver.


Smørret smuldres i melet, sigtet flormelis i, denæst de øvrige ting. Bages på mellemste rille ved 200 gr. i 8 min.. Bruger ikke bagepapir men smører pladen med smør. Bruger sprøjtepose med stor tyl og laver dem lige når dejen er færdig og blød.

Finskbrød med marcipan og citron ( 50- 60 stk.)


De er så gode med marcipan og citron.

Også fine uden.


375 g mel

275 g smør

85 g sukker

1 tsk vanillesukker

60 g marcipan

1/2 citron

Mandeldrys:

1 æg

25 g mandler

2-3 spsk perlesukker


Smut mandlerne og hak dem fint.

Kom melet i en skål. Smuldr smørret ned i melet. Tilsæt sukker og vanillesukker. Riv marcipanen groft på et rivejern og kom det i skålen. Riv skallen fra en halv citron fint på et rivejern og kom også det i skålen. Ælt nu ingredienserne sammen til en smidig småkagedej.

Rul dejen i pølse og tryk dem flade, ca 1 cm. tykelse. Pensel dem med æg og drys med mandel og perlesukker blanding. Skær dejen ud i smalle stykker. Sæt stykkerne på en bageplade beklædt med bagepapir.

Bag finskbrødene ved 200 grader i  ca 10 minutter, til de er let gyldne. Lad dem køle af på en bagerist.


Bedste's Specier, Jan's småkager, de hvide med chokolade i.


Kært barn har mange navne.


250 g mel

200 g smør

75 g flourmelis

70 g chokolade, hakket.

2 tsk.  vanillesukker


Alt æltes sammen og samles i pølser. På køl til de kan skæres, mindst 2 timer. Jeg gør det på en gammel brødmaskine. Bages ca. 6 min. ved 200 grader. Kan fryses rå i pølser.



Fedtkager


HUSK at hjortetaksalt skal være frisk åbnet, ikke noget med at bruge det fra sidste jul ;o)


250 g  Svinefedt.

420 g  Hvedemel

2 æggeblommer

250 g  Sukker

2 tsk.Hjortetaksalt

3 spsk.Kakao brugte jeg til hele portionen. 

Kun det halve hvis halvdelen skal være hvide.


Sæt fedtet frem i stuetemperatur, helst i rigtig god tid.

Ælt fedt,æg. sukker og hjortetaksalt grundigt sammen. Tilsæt melet lidt ad gangen.,

Ud på bordet og ælt godt til den samler sig. 


Del portionen i 2 lige store dele. Ælt kakao i den ene del.


På plader sættes de brune og hvide kager som trilles til en strørrelse som en  valnød.

Har læst at det er godt med varme hænder når der trilles, de trykkes lidt flade i håndfladen.


Bages ved 175 grader  alm. ovn i ca. 12 minutter. (min ovn)

det kan også gå galt når ovnen er for varm.


Kagerne skal  sprække på overfladen for at være rigtige.




Brune Stænger med glasur

Den nemmeste småkage jeg kender ;)


375 g margarine

250 g sukker 

420 g mel

4 spsk cacaopulver

1 tsk hjortetaksalt


Det hele røres sammen, deles i 8 dele, rulles i pølser, over på plade med 4 stk 

på hver.   ovn 200 og bages ca i 14 min. 

Så snart de kommer ud af ovnen skæres de i passende stykker.  

Når de er afkølet stryges et lag glasur hen over midten af kagerne.  

De skal nu tørre i ca 2 timer så glasuren er tør før de kommes i kagedåse.