Foccacia brød
Opskriften er fra Kvalimad.dk Kan varmt anbefale
den side. Der finder du mange ting med Video visning
Jeg har fundet rigtig mange gode opskrifter der.
Du får lige et link her. Kvalimad.dk
En ært størelse gær
4 dl vand
0 1 tsk. salt
8 dl eller 470 g mel
½ dl olie
2 fed hvidløg
2 tsk rosmarin eller andet kryderi
groft salt
Bland alle ingredienser sammen let og lad dejen hæve i 10-12 timer pakket ind i en plastikpose. Krydderolie Hæld olie, grofthakket hvidløg og krydderurter op i en gryde og varm det op til en 50 grader. Ca. samme temperatur som varmt vand fra hanen. Det skal ikke være alt for varmt. Kun lige varmt nok til at aromastofferne trækker ud af krydderierne. Lad det stå og trække til du skal bruge det. Mindst en ½ times tid. Så trækker kryddersmagen ned i brødet sammen med olien. Hvilket ikke sker hvis du bare kommer krydderierne på dejen inden du bager.
Hæld Dejen ud på et godt meldækket bord. Fold den og rul den sammen til en kugle. Kom kuglen op på en bradepande med bagepapir. Kan med fordel være en bradepande med høj kant, så krydderolien ikke løber ud i ovnen. Smør dine hænder ind i godt med olie, og klap dejen indtil der er olie over det hele. Det forhindrer dejen i at tørre ud imens den hæver, og brødet bliver mere luftigt. Lad det hæve i 1½ time. Prik dejen ned med fingrene så olien ikke render af. Kom krydderolien på med en ske med krydderierne. Fordel det godt. . Ligesom man gør med remoncen på en brunsviger. En masse huller der holder på det gode. Kom til sidst saltet på. Lad det hæve en ½ time mere. Bages i 20-25 minutter ved 200 grader varmluft. Indtil det er godt brunt. Jeg bager det på en pizzasten af støbejern, som har en kant der forhindrer at jeg får olie i ovnen. Hvis jeg skulle bage det på en almindelig pizzasten ville jeg komme brødet i en dyb bradepande, og så anbringe den oven på pizzastenen når det skulle bages.
______________________________________________________________________________________________________
Pølsebrød de bedste
De er fundet her
og følger man godt med får man de mest luftige
og lækre pølsebrød.
Teksten er lidt lang men meget udførligt . Jeg lover at det kan betale sig at følge opskriften..
Dog plejer jeg ikke at bruge fuldkorn, men tager bare almindelig mel.
-------------------------------------
Franskbrød med resteer af rugbrød.
Til 2 franskbrød. Det er det jeg altid bager. Eller boller.
1 time før.
ca. 300 g rugbrødsrester, ender eller bare de tørre rester
5 dl vand.
Hæld vand over rugbrød og lad det stå og trække ca 1 time.
Derefter
400 g koldt vand
50 g frisk gær
2 spsk sukker
800 g mel
3 tsk salt
2 dl blandet kerner eller hvad man har eller undlad det helt.
1 spsk bageenzymer, kan undlades
1 dl rapsolie
Fremgangsmåde.
Jeg rører det hele sammen i min røremaskine.
Opløs gær i vandet sammen med sukker.
Tilsæt mel, enzymer og salt og rør det så det samler sig
Tilsæt nu olien og bland i 1 min. stille og roligt
Nu sættes farten op og der røres ind til at dejen slipper siderne
i skålern, ca 10 min.
Dejen skal have en temperatur på ca 28 grader.
Bagefter skal den lige have ro til at hæve i ca 20 min. med låg eller film over.
Dejen deles i 2 eller 3 forme, afhængig af hvor store formene er.
Lad dem nu hæve til lidt over kanten.
Før de er klar til at komme i ovnen ridser jeg dem hen over midten.
Tænder for ovnen på 215 grader almindelig ovn. Jeg er ikke så vild med varmluft
Bagetid er ca 20-30 min. Efter 15 min. stikkker jeg altid et termometer i midten af et franskbrød, 96 grader og de er færdige. Så er du aldrig i tvivl.
Når de er færdige så ud af formen på en rist. Velbekomme.
Hæld nu alt i røreskålen
750 g koldt vand
25 g gær
45 g salt
500 g rugsurdej (gem resten til ny surdej)
60 g citronsaft
600 g rugmel
300 g hvedemel
150 g fulkornsmel el. grahamsmel
3 spsk. maltsirup el. madkulør
200 g solsikkekerner (valgfri)
og til sidst de kogte rugkerner.
Kør dejen samme, jeg starter med dejkrog og når dejen har samlet sig bruger jeg k- spaden.
Rør langsomt til at starte med, men øg hastigheden gradvis.
Når dejen har kørt i ca 15 min. eller har en temperatur på mellem 28-30 grader er den klar, lad den lige hvile sig i 10 min.
Gør de godt smurte forme klar, og fordel dejen deri. Jeg vejer dem altid for at få dem lige store.
Jævn overfladen med fugtige fingre.
Drys evt. med sesam eller andre kerner.
Dejen skal nu hæve under plastik til det når kanten af formen.
Sættes i ovnen på nederste rille ved 180 grader i ca. 50 min. eller ind til centrumtemperaturen er 96 grader.
Når de er klar til at komme ud af ovnen skal de straks ud af formen og vikles ind i film, næsten så det smelter, det er med til at forlænge holdbarheden. Vent med at skære i brødet til det er helt kold eller til dagen efter.
Resten af surdejen røres op med 200 g lidt lunken vand og 250 g rugmel. Lad det stå ved stuetemperatur til det er hævet op, derefter kan det gemmes i køleskabet i op til 20 dage, skal det holde længere, smider du 300 g ud og rører den op igen. Så får du 20 dage ekstra holdbarhed.